top of page
Sök
  • Niklas Larsson

Flashback i Rio Maior


Plötsligt var jag tillbaka i en svettig idrottshall i Slovenien. Det är tidigt 2000-tal. Bengt "Bengan" Johansson blåser lite lätt i visselpipan som han mer eller mindre alltid har i munnen under träningarna. Ljubomir Vranjes, Magnus Wislander, Ola Lindgren, Stefan Lövgren och de andra spelarna i det svenska landslaget kommer lunkande mot honom.

Minnena av "Bengan Boys" under åren 2000-2004 gjorde sig ordentligt påminda igår när jag entrade den varma och lite slitna idrottshallen i Rio Maior.

In kom i tur och ordning Staffan Olsson, Ola Lindgren och Stefan Lövgren som var delar av det "Bengan Boys" som jag följde under samtliga mästerskap de spelade under en fyraårsperiod.

Då var de tongivande i det landslag som vann det svenska folkets hjärtan. Nu har de ledarroller. Den svenska förbundskaptenen Staffan Olsson har anammat Bengt Johansson lugna och lite sävliga sätt att instruera spelarna under träningarna. En lång, jämn och låg ton ljuder ur visselpipan som hänger i mungipan precis på samma sätt som hos föregångaren "Bengan" Johansson.

Handbollslandslaget under "Bengan Boys" var en enorm kontrast till fotbollslandslaget som var den andra lagsporten jag hade som specialinriktning. Fotbollen under Lars Lagerbäck var väldigt slutet för media, handbollen var i sin tur helt vidöppet.

Jag minns ett av mina första möten med "Bengan" Johansson. Det var handbolls-VM i Frankrike 2001 och jag hade av en slump råkat boka hotell mitt emot det svenska spelarhotellet. Samtidigt som jag skulle hoppa in i en taxi kånkandes på en kameraväska med ett klistermärke med texten Bildbyrån hörde jag en röst. "Bildbyrån! Du ska inte åka taxi till arenan, vi har lediga platser i spelarbussen!" På andra sidan gatan stod förbundskapten "Bengan" Johansson.

Jag hoppade in i spelarbussen och där satt Magnus Wislander, som under den här tiden var världens bästa handbollsspelare. "Slangen, visar du Bildbyrån var han skall sitta?". Plötsligt satt jag i spelarbussen och tittade på en dålig komedi som Johan Pettersson hade valt att visa på bussens tv-apparater. "Pettersson, vad är det här för kvalificerat skit? Nästa gång får du välja film Vranjes" mumlade "Bengan"... Att jag åkte med i bussen blev rutin och det gjorde jag varje dag ända tills laget bytte spelort.

Här kommer några bilder som jag tog på "Bengan boys" för ca 15 år sedan (svartvita bara för att de är så gamla :)), och så bjuder jag också på ett urval av bilder från gårdagen.

Vi hörs!


45 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page